Enquete

Welke jongensnaam vind jij het leukst?

Bekijk Resultaten

Loading ... Loading ...

Pagina's

Hoe gaat een bevalling in zijn werk?

Waarschijnlijk is jou, als vrouw zijnde, van jongs af aan verteld dat een bevalling geen pretje is. Natuurlijk denk je daar nog niet aan tot het zover is, maar nu het steeds dichter bij komt is het fijn om te weten wat je kunt verwachten. KaartOpMaat.nl helpt je daar graag bij. Zoals bij alles kun je niet alle bevallingen over één kam scheren. De ene vrouw heeft een hele gemakkelijke bevalling, terwijl de ander soms uren bezig is om een klein beetje vooruitgang te boeken. Maar in het algemeen is elke bevalling opgebouwd uit dezelfde fases.

Fase 1: De ontsluitingstijd
De eerste weeën dienen om de baarmoedermond wijder te maken. Sommige vrouwen denken dat te zware weeën slecht zijn voor het kind, maar dit heeft geen enkel effect op de gezondheid van de baby. De baarmoedermond moet namelijk ‘opengaan’ zodat je kindje de ruimte heeft om er doorheen te kunnen. Deze fase duurt meestal zo’n twaalf tot veertien uur. Bij een eerste kindje kan het nog wat langer duren. Bij 10 cm ontsluiting is de baarmoedermond verdwenen en mag er begonnen worden met persen.

Fase 2: De uitdrijving
In deze fase zijn de weeën wat sterker en krijg je persdrang. Het kindje gaat namelijk zijn of haar weg naar de uitgang zoeken. Na een tijdje is het hoofd voor de opening van de vagina te zien, maar hij/zij glijdt af en toe nog terug. Op het moment dat het hoofdje niet meer terugglijdt mag je niet meer persen. De weeën doen de rest van het werk voor jou.

Fase 3: De nageboorte
In de laatste fase wordt de placenta geboren. Door dit orgaan is je kindje negen maanden lang gevoed. Veel vrouwen hebben geen last van deze nageboorte, maar sommige kunnen er moeite mee hebben. Hier kun je meestal tien minuten tot een half uur op wachten. De nageboorte zorgt voor een wond in je baarmoeder, waardoor je nog enkele weken zal vloeien.

 

Houte geboortekaartjes


U kunt niet meer reageren.