Enquete

Welke jongensnaam vind jij het leukst?

Bekijk Resultaten

Loading ... Loading ...

Pagina's

De geboorte

Wist je dat de geboorte bij de mens veel pijnlijker is bij dieren? Dit komt omdat wij op twee benen lopen en de schedel van een mensenbaby veel groter is. In dit artikel lees je meer over de geboorte.

Voor de bevalling
Hoe weet je wanneer je gaat bevallen? Een duidelijk signaal is het moment dat je vliezen breken. Een ander signaal is het verliezen van je slijmprop. De slijmprop bevindt zich in de baarmoederhals en beschermt je kindje tegen infecties. Het sluit de baarmoeder af, maar als je lichaam vindt dat je kindje klaar is voor de buitenwereld, laat de slijmprop los. Andere signalen zijn het krijgen van weeën en bloedverlies. Uiteraard is bij een of meerdere van deze signalen hét moment aangebroken om je vroedvrouw of arts te bellen.

Na de bevalling
Als je kindje is geboren is hij of zij nog aan jou verbonden via de navelstreng. De vroedvrouw kan de navelstreng doorknippen, maar je partner kan dat ook doen. Het is een bijzonder moment, want het is het moment dat je kindje zelfstandig gaat ademen. Na ongeveer een half uur wordt de nageboorte uitgestoten: de moederkoek, placenta, vliezen en een deel van de navelstreng. Dat wordt goed onderzocht: als er delen achter blijven kan dat voor infecties zorgen. Uiteindelijk blijft er in je baarmoeder een wond achter die van zelf heelt.

 

Ten slotte
Geef je zelf alle tijd om te herstellen van een gebeurtenis die zowel spannend en energievretend is, als prachtig en mooi. Je hebt een nieuw leven gecreëerd, een klein mensje van jullie allebei.

De bovenstaande afbeeldingen zijn niet van het blog zelf. De afbeeldingen zijn gelinkt aan de bron.


Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>