Enquete

Welke jongensnaam vind jij het leukst?

Bekijk Resultaten

Loading ... Loading ...

Pagina's

Een beknopte geschiedenis

De geschiedenis van kaarten sturen gaat ver terug tot in de negentiende eeuw. Tegenwoordig doen we het nog steeds, kaartjes sturen. Maar dan iéts moderner.

De negentiende eeuw
Tot 1850 was een kaart sturen een peperdure zaak: De kaarten zelf waren al heel kostbaar, maar ze werden ook nog met de hand bezorgd. Dat maakte het extreem kostbaar. Een halve eeuw later werden de kaarten pas versierd en werden ze omgedoopt tot ansichtkaarten, een woord dat uit Duitsland kwam. Daar was de trend al eerder van start gegaan.  Al snel werden de kaarten gebruikt voor politieke uitingen en kwamen er afbeeldingen van bijvoorbeeld beroemde personen, dieren, moppen of zelfs bladmuziek.

De koetsier
Een eeuw later, dat door kaartenverzamelaars ‘de gouden tijd’ werd genoemd, was het mogelijk om overal vandaan een kaart te sturen. Op vakantie in Parijs? Dan kon je vanaf de Eiffeltoren een kaart versturen om je familie te laten weten en te laten zien –door de prent op de voorkant- waar je was. Zelfs de koetsier verkocht kaarten in zijn hoge hoed om ze aan passagiers te kunnen verkopen.

Het internet
In de twintigste eeuw is kaarten versturen goedkoop geworden en is dus niet meer alleen voor de elite. Dankzij de uitvinding van de drukpers kunnen er heel veel kaarten gedrukt worden en het sturen van de kaart is vanwege het feit dat we auto’s hebben in plaats van paard en wagens.

Maar in deze eeuw hoeven we dankzij één uitvinding niet meer de deur uit én kunnen we ze nog zelf ontwerpen ook: het internet. Uiteindelijk zijn er in korte tijd wereldwijd talloze bedrijven als paddenstoelen uit de grond geschoten die via het internet kaarten aanbieden die je zelf kan ontwerpen en die vervolgens wordt gedrukt én opgestuurd… Nu kan gelukkig iédereen een kaartje sturen!


Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>