Enquete

Welke jongensnaam vind jij het leukst?

Bekijk Resultaten

Loading ... Loading ...

Pagina's

De kraamheer kan kandeel schenken

Kraamvisite komt natuurlijk om kennis te maken met de nieuwgeborene en om de ouders te feliciteren. Er is veel aandacht voor de baby en voor de kraamvrouw.
Maar de trotse vader heeft meestal niet zo’n duidelijke rol bij het kraambezoek.

Hij zou weer kandeel kunnen gaan schenken.
Kandeegeboortekaartjes-kandeell is een oude Hollandse kraamdrank om de kraamvrouw aan te sterken en aan bezoekers te schenken. Over kandeel wordt vanaf de Gouden Eeuw geschreven. De vader droeg in die tijd een satijnen muts met een kanten randje en een gebloemde kamerjas. Hij roerde de kandeel met een pijpje kaneel en liep rond om de kraamvisite in te schenken. De muts, kamerjas en het kaneelpijpje zouden boze geesten afleiden en de vader kracht geven.
De 17de eeuwse dichter Roemer Visscher beschreef in zijn Brabbelingh hoe zulke kraamfeesten soms wekenlang duurden. De kraamheer moest al die tijd kandeeltjes schenken en kon ondertussen niet aan het werk. Dan gebeurde het wel dat de “borse was geleegd en het huys met schuld beswaerd”.
Praktischer deden deftige families het in de tweede helft van de 18de eeuw. Die nodigden hun vrienden driemaal uit op kandeel : “Mooie Franse wijn met suiker voor de gasten. En toen zij kraamde, kwam men driemaal op kandeel.”
Het is een lekker oud drankje en een leuke gastvrije rol voor de kraamheer .
Wij adviseren om het niet te overdrijven en het op een paar glaasjes te houden.

‘Toen het kindje op de wereld kwam
al uit zijn donkere hoekje
toen dronken de vrienden wijnkandeel
en ze wonden het in een doekje’.

 

Annette Mulder
Create2Send team


U kunt niet meer reageren.