Enquete

Welke jongensnaam vind jij het leukst?

Bekijk Resultaten

Loading ... Loading ...

Pagina's

Interview met een ontwerper: Sanne Miltenburg

Om jullie wat meer te vertellen over de designers heb ik Sanne Miltenburg geïnterviewd! Zij heeft het thema Tekeningen-babykamer ontworpen.

Kun je wat vertellen over jezelf?
Ik ben 30 jaar. In 2005 studeerde ik af in de richting Illustratie aan de St Joost Kunstacademie in Breda. Daarna ben ik meteen aan de gang gegaan met mijn eigen freelance-bedrijfje. Ik specialiseer me als illustrator in verhalende en educatieve illustraties. Mijn stijl is te omschrijven als energiek (liefde voor actie is zichtbaar in mijn werk), veelzijdig (ik werk in meerdere stijlen) en toegankelijk (een vriendelijke stijl die grote doelgroep aanspreekt).
Ik heb al voor veel uitgevers gewerkt waaronder Clavis, Delubas, Zwijsen en Malmberg. Voor prenten- en kinderboeken. Bij mijn illustraties horen ook de kaartontwerpen waar ik met veel plezier aan werk.

Voor Create2Send en voor persoonlijke projecten. Ik heb een eigen kaartenshop met inmiddels 202 ontwerpen.
Daarnaast ben ik schrijfster van fictie, met als specialiteit prentenboeken. Met veel fantasie, actie, avontuur en vaak een boodschap erin. Als illustrator ben ik als geen ander in staat om de visuele mogelijkheden uit elk verhaal te halen.

Momenteel woon en werk ik in Breda. Ik werk in een gezamenlijk kantoor met meerdere illustratoren, fijn om zo tips en inspiratie uit te kunnen wisselen. En veel gezelliger dan in je eentje! Ik zit hier nu bijna een jaar en heb daarvoor altijd op mezelf gewerkt. Wat ook leuk is: het kantoor hoort bij een creatieve broedplaats waar ook regelmatig exposities en creatieve marktjes worden georganiseerd. Nooit saai dus!

Heb je zelf kinderen? Zo ja hoe zag het geboortekaartje eruit?
Nee, zelf heb ik nog geen kinderen maar later wil ik ze wel. En vanzelfsprekend ontwerp ik dan zelf het geboortekaartje!
Ik geniet nu al wel van mijn kersverse nichtje Lumen. Geweldig om te zien hoe snel ze groeit en zich ontwikkelt. Echt een schatje!
Binnen de familie heb ik al twee geboortekaartjes mogen ontwerpen, Voor mijn broer en een nicht. En daarnaast heb ik ook weleens specifiek voor particulieren geboortekaartjes ontworpen.

In mijn huisje lopen twee katjes rond, dat zijn nu mijn kinderen. Gezellig om thuis te komen, dat er dan gelijk levendigheid is, daar kan ik erg van genieten. Als ik ‘s ochtends mijn boterhammetjes eet zie ik ze buiten spelen, daar word ik gelijk helemaal blij van. Ook grappig om te zien hoe ze op elkaar reageren.

Wat deed je voordat je kaarten bent gaan ontwerpen?
Ik heb sinds mijn afstuderen altijd al geïllustreerd. Bovendien ook altijd geschreven. Als kind
schoof ik bij het bejaardentehuis van mijn opa tekeningen onder de voordeuren van andere bejaarden door. Dan kreeg hij de volgende dag te horen ‘is je kleindochter weer langs geweest?’ En als mijn konijn een nestje had maakte ik geboortekaartjes die ik naar de hele familie stuurde. Ik ben dus als volwassene niet zozeer veranderd, al krijg ik nu wel betaald voor wat ik doe.

Hoe ben je erop gekomen kaarten te gaan ontwerpen?
Ik vind het ontwerpen voor kaarten zo geweldig omdat het eigenlijk papieren cadeautjes zijn, het zorgt voor een glimlach bij de ontvanger. Dan is het ook een feestje om het te maken. Het is interessant om met karakters te spelen, om ze op allerlei manieren bij elkaar te zetten en op elkaar te laten reageren. Bovendien kun je in relatief korte tijd veel verschillende kaarten ontwerpen, je ziet snel resultaat. Dat is ook weleens lekker naast grotere lopende opdrachten. En daarnaast kan ik in mijn kaartenseries zo makkelijk verschillende stijlen uitproberen, om te kijken wat het beste bij een onderwerp past. Vroeger stuurden mijn ouders elke kerst een eigengemaakte kerstkaart naar familie, mijn broer tekende de achterkant, ik de voorkant.

Wel een grappige combinatie aangezien hij dan altijd brutale cartoonachtige tekeningen maakte en ik dan een schattig engeltje aan de andere kant. Wat ook leuk was: mijn moeder schreef op de kaart een overzicht met hoogtepunten van het afgelopen jaar. Zo was iedereen weer helemaal bij als de kaart gelezen was. Ik vind het erg persoonlijk en handig zo’n lijstje, ik schrijf het nu ook elk jaar met mijn eigen ontworpen kerstkaart, voor vrienden en bekenden. En dan zie je ook zelf dat er in een jaar veel kan gebeuren!

Toen ik met de studie illustratie begon besloot ik dat ik nooit meer zelf wenskaarten wilde kopen, maar ze voortaan zelf zou maken als ik ze nodig had. Ik was toch een illustrator? Dat leverde een hoop ontwerpen op. En daarna ben ik het ook steeds meer vooral voor de lol gaan doen.

Wat is je inspiratie geweest bij het door jou ontworpen thema?
Speelse en avontuurlijke baby’s, die de wereld ontdekken met veel enthousiasme. Dat wilde ik in mijn illustraties laten zien. Ik vind het zelf saai als baby’s in illustraties getoond worden als ‘passief’, ik vind het juist leuk om te laten zien hoe ze de interactie met alles aangaan. Dat is juist het geweldige aan jonge kinderen, dat je ziet hoe ze alles voor het eerst ontdekken.

Wat is jouw favorieten kaart?
Ik vond de kaart met het badje het leukste om te maken, omdat ik de baby lekker ondeugend met water kon laten spetteren. Met een schattig badeendje erbij en een zacht handdoekje. Baby’s zijn vaak ook gek op badderen!

Wat voor programma(‘s) gebruik je bij het ontwerpen van de kaarten?
Corel Painter en Adobe Photoshop. De lijnversie is met gewoon potlood gemaakt, daarna ingescand en in de computer digitaal ingekleurd. Dat kan ook met behoud van de handmatige ‘touch’. Corel Painter bootst namelijk handmatige technieken na, die er heel natuurgetrouw uitzien. Niet van echt te onderscheiden! Ik gebruik dan bijvoorbeeld digitaal pastel.

Wat zou je verder nog willen gaan doen? (mbt. Kaarten ontwerpen maar ook ontwerpen in het algemeen)
Ik ben 7 jaar vooral druk bezig geweest met projecten in opdracht, nu wil ik daarnaast meer tijd besteden aan mijn eigen projecten. Zo ben ik nu bezig met het prentenboek ‘Geef me een staart!’, waarvoor ik het verhaal en de illustraties verzorg. Het thema is fantasie, dieren en vriendschap.
Het liefste wil ik elk jaar een nieuw prentenboek maken. En dan als papieren boek of e-book publiceren. Ik moet dan nog wel een uitgever vinden, maar als ik meer materiaal beschikbaar heb moet dat wel gaan lukken.
Daarnaast heb ik ook veel inspiratie voor nieuwe kaartenseries. Met lieve en grappige karakters. Het enige waar het me aan ontbreekt, is tijd…
Moeilijk om prioriteiten te stellen als de ideeën je constant door het hoofd buitelen. Wat dat betreft ben ik net een kip uit de legbatterij: er moet regelmatig een eitje uit, anders ontplof ik.

Wil je meer van de geboortekaartjes van Sanne zien? Kijk dan even op kaartopmaat.nl.


Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>