Enquete

Welke jongensnaam vind jij het leukst?

Bekijk Resultaten

Loading ... Loading ...

Pagina's

De ooievaar

Als je zwanger bent, dan verwacht je niet alleen een kindje, maar ook de ooievaar!
En als er een kindje is geboren is, is  ‘de ooievaar op bezoek  geweest’. Dit is vaak al te zien aan een ooievaar in de voortuin of voor het raam en vaak ook op het geboortekaartje.

De ooievaar staat van oudsher bekend als geluksbrenger, niet alleen in Nederland, maar ook in landen als Turkije, Marokko, Griekenland, Duitsland en Estland. De komst van de ooievaar betekent het begin van de lente. Een huis met een ooievaarsnest op het dak, treft geen onheil. Daarom wordt er vaak al een paal met een platform of wagenwiel bij het huis geplaatst om de ooievaar te verleiden een nest op of bij het huis te maken. Ooievaars zoeken hun voedsel in de rivieren, meren en moerassen. Dit waren precies de plekken, waarvan de mensen dachten dat daar de zielen van ongeboren kinderen ronddwaalden. Hoe eenvoudig was het voor de ooievaar daar een baby op te pikken en die bij de gelukkige moeder af te leveren als dank voor het heerlijke nest op het dak.

Een ooievaar lijkt op de mens in zorgzaamheid voor de kinderen en omdat ooievaars monogaam zijn. Als er een kuiken dood gaat, bijvoorbeeld door een val uit het nest, dan rouwt de ooievaar om het verlies.  Daardoor is de ooievaar waarschijnlijk al in de 18de eeuw niet alleen brenger van geluk, maar ook van kindertjes geworden.

Vroeger mocht er over veel dingen niet gepraat worden en de geboorte van een kindje was een taboe. Daarom vertelden ouders hun kinderen bijvoorbeeld dat hun zusje of broertje uit de rode kool was gekomen.  En later dat de ooievaar het baby’tje gebracht had. De moeder lag in bed omdat de ooievaar moeder bij het afleveren van de baby in haar been geprikt zou hebben.

Het verhaal dat de ooievaar kinderen bezorgd, is eerder ontstaan in Duitsland dan in Nederland. In Nederland is dit begin 20ste eeuw geïntroduceerd bij geboorte van prinses Juliana in 1909.
Op het geboortekaartje stond naast paleis Noordeinde een afbeelding van een ooievaar op een nest met daarin een baby’tje. De ooievaar – met een ridderorde – belt naar Wilhelmina met de mededeling dat hij een kindje voor haar heeft meegebracht. De telefoon was toen net uitgevonden.

Sindsdien wilde iedereen een ooievaar op zijn geboortekaartje.
Willen jullie ook een geboortekaartje met een ooievaar- kijk dan op www.kaartopmaat.nl

 

Annette Mulder
Team Create2Send


U kunt niet meer reageren.